Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na Katıldı
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, tarım sektörlerinin mevcut sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı.
TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın katılımıyla İstanbul Dış Ticaret Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, tarım sektörlerinin mevcut sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri ele alındı. Toplantıda ihracatçılar, talep ve beklentilerini Bakan Yumaklı'ya iletme fırsatı buldu.
“Bu yılın 11 ayında, tarım sektörlerimizin toplam ihracatı 32,8 milyar dolara ulaştı”
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, toplantıda yaptığı konuşmada, tarım sektörünün Türkiye için olduğu kadar ihracat açısından da stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı.
İhracat ailesi olarak üreticilerin emeğini, dünyanın dört bir köşesiyle buluşturmaktan gurur duyduklarını ifade eden Gültepe, bu yılın 11 ayında, tarım sektörlerinin toplam ihracatının yüzde 3,4 artışla 32,8 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Tüm zorluklara rağmen bu başarının, üretimden ihracata uzanan zincirin her halkasında büyük bir özveriyle çalışan herkese ait olduğunu söyleyen Gültepe, “Gerek yerli üretimin desteklenmesi gerekse uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzün artırılması adına yapılacak çalışmaların önemini bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi.
Önlerinde önemli ihracat hedeflerinin olduğunu, tarım sektörlerinin 2025 yılında 38 milyar doları, 2028 yılında ise 65 milyar doları hedeflediğini dile getiren Gültepe, “Bu hedefleri göz önüne aldığımızda, ortak akla ve istişareye ne kadar ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Çevre dostu üretim, yeşil dönüşüm ve teknolojik yeniliklerle tüm pazarlarda fark yaratabilecek büyük bir potansiyelimiz var. İşin yeşil dönüşüm ayağında tüm sektörlerimiz sürdürülebilirlik eylem planlarını tamamladı. Bir yandan eylem planı gelişmelerini takip etmeye de devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
“İhracat potansiyelimizi kısa zamanda 35-40 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise son 22 yılda yükselen bir ivme ile tarımsal ihracatı 8 kattan fazla artırarak 31 milyar dolara çıkardıklarını, 2023 yılında 212 ülke ve serbest bölgeye, 2 bin 200 çeşit tarımsal ürün ihracatı yapıldığını ifade etti.
Türkiye'nin son 22 yıldır net ihracatçı bir ülke olduğunu vurgulayan Yumaklı, ülkede yetişen fındık, kuru ve taze kayısı, kuru incir, mandalina, ayva, limon, mercimek, kiraz ihracatında dünyada ilk 3'te yer aldıklarını, un ihracatında dünyada 1, makarna ihracatında da dünyada 2. sırada olduklarını belirtti.
Üretilen ürünlerin ihracatını hammadde olarak değil, şişelenmiş veya paketlenmiş olarak son tüketiciye ulaşacak şekilde yapmayı hedeflemelerinin gerektiğinin altını çizen Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakınız tarımda çok övülen Hollanda, Türkiye'den veya başka ülkelerden çiçek veya farklı tarımsal ürünleri toptan ithal ediyor. Hollanda da sunumunu, paketini değiştiriyor veya işleyip paketleyip farklı ülkelere ihraç ediyor. ABD bugün dünyanın en büyük kırmızı et ithalatçısı, aynı zamanda dünyanın en büyük et ihracatçısı. Bu örnekleri çoğaltmamız mümkün. Dünyada bu işi yapanlar, ürüne katma değer ve hikâye katmanın önemini çok iyi biliyorlar. İhracatta sağladığımız bu başarı, ülkemizin kabiliyetini ve konumunu dikkate aldığımızda gerçek potansiyelini maalesef yansıtmıyor. İhracat potansiyelimizi 31 milyar dolarlardan kısa zamanda 35 - 40 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor. Ülkemizin stratejik bir sektörü ve gıda arz güvenliğimizin teminatı olan tarım sektörümüzün gelişmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi özellikle vurgulamak isterim. Özellikle bir tarımsal ürünlerimizin bir dünya markası olması için her türlü çalışmayı desteklemeye devam edeceğiz. Son 22 yıldır tarım sektörümüzün markalaşması için desteğini bizden esirgemeyen bir Cumhurbaşkanımız var. Onun liderliğinde tüm hızımızla çalışmaya devam edeceğiz.”